Kunst og kultur

BesteBakken er også et sted for kunstformilding. Samtidskunstnere, blant andre Roy Dahl fra Ålesund og Olav Harald Ulstein, samt Guro Øverby fra Hardanger, er blant billedkunstnere som bidrar med utsmykking og salgsutstillinger.

Kunstnere holder også kurs i maling for gjester som vil teste kreative ferdigheter. Musikkformidling og underholdning står også høyt i kurs, og en av bidragsyterne er Roger Allan Ivin.

BesteBakken er et senter for kunst og kulturformidlig, og blant annet billedkunst glir inn som en naturlig del av miljøet. I salonger, stuer, soverom og ganger henger oljemalerier, akvareller, keramiske skulpturer og glasskunst. Lindis Alme har en levende interesse for billedkunst, og hun har god teft for kvalitet. I så måte er hun med på å videreføre tradisjoner. Distriktet rundt Luster var nemlig et yndet tilholdssted for kunstnere på 1800-tallet – hvor blant annet de store nasjonalromantikerne som blant andre J. C Dahl, Fearnley, Tidemann og Gude lot seg inspirere av landskapet. På BesteBakken har Lindis åpent hus for samtidskunstnere av i dag, og veggene er prydet av malerier, både billedkunst som er i BesteBakkens eie, og bilder som er til salg.


Roy A. Dahl
En av de kunstneriske bidragsyterne er maleren Roy A. Dahl fra Langevåg ved Ålesund. Han maler både landskap og motiver fra dagliglivet. I jakten på motiv samler han inntrykk og «lagrer» dem, og deretter skildrer han dagligdagse situasjoner og storslått vestlandsnatur med røffe penselstrøk og store fargeflater.

- Jeg maler ofte mennesker i hverdagssituasjoner, som barn i lek, folk på kafé eller som går gatelangs. Da er figurene viktige, og hvordan de er plassert i bildet. Maler jeg landskap, er det abstraherte tolkninger av kjente landskap fra Vestlandet, forteller Roy A. Dahl.

Guro Øverby
På BesteBakken henger flere arbeider av billedkunstner Guro Øverbye. Hennes formspråk er klassisk figurativt, og hun arbeider med både portretter, akt og stilleben. Teknikkene er hovedsakelig olje og kullstift, men hun lager også grafiske arbeider. Guro er opprinnelig østlending, men lot seg lokke av den storslagne vestlandsnaturen og flyttet til Sogndal. Her holdt hun og hennes mann Terje Johnsbråten til i 5 år før de i 2006 fant sitt vestlandske drømmested, en liten fruktgård høyt over Sørfjorden i Hardanger. Det var først som godt voksen at Guro bestemte seg for å satse seriøst som billedkunstner. Hos Torhild Ramberg i Steinkjer har hun i en periode over 2 år studert en klassisk tegne- og malemetode som ble brukt av kunstnere som Da Vinci, Velasques og Caravaggio. Kontrastene mellom lys og skygge spiller en viktig rolle i Guros motiver, og når hun maler, bruker hun en fargepalett som er tilnærmet lik den paletten de gamle klassiske mestrene brukte.

– Jeg er opptatt av fargene i de gamle klassiske mesterverkene, men jeg eksperimenterer også med andre fargesammensetninger. Det å bli god til å male er en kontinuerlig prosess, og jeg føler at jeg er helt i startgropa når det gjelder utvikling, sier Guro.

I likhet med Roy A. Dahl er hun beskjeden av vesen, men i bildene avslører hun dyktig håndverk, stilsikkerhet og fargekunnskap. Hun behersker så vel det figurative uttrykk som den klassiske stilen, og hittil har hun lagt hovedvekt på portretter. Hun maler mennesker i både hel- og halvfigur. Stilleben er også et uttrykk hun behersker godt, og på BesteBakken henger flere eksempler.

Kunstkurs med Olav Harald
Som gjest på BesteBakken kan du bli med på Olav Harald Ulstein sine populære kunstkurs. Dette er kurs der deltakerne får innføring i kunstnerens særegne maleteknikk. Kursa er lagt opp på en inspirerende måte der du som deltaker veksler mellom å male på eget bilde, eller studere kunstneren mens han maler. Deltakerne får innføring i fargebruk, komposisjon og bruk av malekniv som redskap. På disse kursa vil alle etter svært kort tid oppleve at de mestrer teknikken, og at de faktisk kan male sine egne bilder. Olav Harald Ulstein sine malekurs egner seg svært godt til nybegynnere som gjerne vil komme i gang. Kunstneren legger stor vekt på at dette skal være kurs med høy stemning og lave skuldre, noe som må kunne sies å ha blitt et varemerke for disse kursene. I malekonseptet ligger det mulighet for å male individuelt og en kan også få prøve seg på å male på stort felles bilde sammen med andre. Et av målene med kurset er å heve  selvtilliten til kursdeltakerne.

  • Kurs i oljemaling med selvtillitsgaranti
  • Akvarellkurs
  • Ingunn Dahlin -kermaikk
  • Roy Dahl -oljemaleri
  • Olav Harald Ulstein-  oljemaleri
  • Guro Øverby - oljemaleri
  • Sigrid Bøyum - glassmaling
  • Hadeland Glassverk har produktutstilling og har alle sine produkt for salg på BesteBakken