Moderne fasiliteter i historiske omgivelser

BesteBakken ligger i hjertet av Luster i Sogn og Fjordane. Stedet er skapt og bygget rundt den originale Bestestova i Bakken, majestetisk plassert høyt oppe i åssiden med utsikt over hele Hafslo. Her bodde Ola Alme.

 

Etterkommerne Lindis og Odd Geir Alme har latt den originale Bestestova være utgangspunktet for BesteBakken, som er bygget rundt det opprinnelige huset. Den gamle Bestestova lever dermed videre, i en modernisert utgave. På denne måten kombinerer BesteBakken gammel kulturhistorie med moderne fasiliteter og ny teknologi. Stedet åpnet høsten 2001.

BesteBakken er tegnet av arkitekt Geir Vetti.  Interiørmessig har BesteBakken tatt vare på det originale og gamle, og kombinert dette med en nyere stil. Veggene er utsmykket med bilder fra tidlig 1900-tall og nyere kunst.

Historien

BesteBakken var opprinnelig et småbruk og ble bygget av Ola Olson Alme. Han var født i 1885 og fikk eiendommen i medgift da han giftet seg med Brita Tang, datteren på gården Tang i Hafslo. Huset bygde han selv i 1910 da paret var nygifte. Ola og Brita fikk tre barn, men bare to vokste opp. I følge bygdehistorien var Brita den peneste jenta i Hafslo. Hun var født 12. mai 1889, og hun ble bare 29 år gammel. Åtte år etter at hun giftet seg med Ola, nærmere bestemt i september 1918, døde hun i spanskesyken, og Ola ble sittende igjen som enkemann med to små barn. Han giftet seg aldri igjen, og levde alene på småbruket resten av sitt liv frem til han døde i 1964.

Ola reiste mye på arbeid rundt i bygdene for å holde liv i seg og barna, og ungene bodde mye hos slektninger på gården Alme da de var små, forteller Svein Solheim og Per Tang. De husker godt hvordan det var på BesteBakken da de var barn. Ola hadde en tjenestejente som hjalp til på gården. I fjøset var det kyr, sauer, gris og høner, og vannet bar man fra brønnen. I tillegg var det utedo, noe som var vanlig på gårdene før i tiden. Elektrisitet fikk man først etter krigen i 1945, og gården hadde ikke vei, så man var avhengig av å frakte alt med hest eller bære til fots.

Interiøret ved BesteBakken

Fasiliteter
BesteBakken har 16 soverom og 32 senger, samt 14 topp moderne bad og badstu. Alle bad er flislagte, og noen har boblebad/steamdusj. På tunet utenfor bygget ligger et helårs utendørs boblebad. Her er også bygget helikopterlandingsplass. Hele stedet har praktfull utsikt over Hafslo og Hafslovatnet.